четвъртък, 19 март 2015 г.

СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД във връзка с излезли в медийното пространство публикации относно провеждане на процедура "Охрана на имуществото и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на 'Български пощи' ЕАД"

След предаването "Тази сутрин" от прес центъра на пощите пуснаха официално становище във връзка с хвърлените върху ръководството обвинения. Струва ми се, че с това се дава доста яснота:

СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД във връзка с излезли в медийното пространство публикации относно провеждане на процедура по реда на чл.103, ал.2, т.3 във връзка с чл. 90 ал. 1 т.4 от Закона за обществени поръчки (ЗОП) с предмет: “Охрана на имуществото

Във връзка с излезли в медийното пространство публикации относно провеждане  на процедура по реда на чл.103, ал.2, т.3 във връзка с чл. 90 ал. 1 т.4 от Закона за обществени поръчки (ЗОП) с предмет: “Охрана на имуществото и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на “Български пощи” ЕАД”

Обществената поръчка с предмет “Охрана на имуществото и транспортиране на ценни пратки и пощенски товари на “Български пощи” ЕАД”, беше обявена на 04.02.2015 г. – два месеца преди изтичането на срока на действащия договор. При встъпването си в длъжност през месец ноември 2014 г. главният изпълнителен директор Деян Дънешки установи само наличие на кореспонденция за подготовка на обществената поръчка, което наложи новият екип тепърва да започне работа за подготовка на  нужната документация. Обжалването на документацията пред Комисията за защита от конкуренция доведе до автоматично спиране на процедурата. При създалата се фактическа обстановка беше  реална опасността “Български пощи” ЕАД да остане без охрана от 1.04.2015 г. Това налага да се проведе нова процедура по договаряне без обявление със същия предмет по реда на чл.103, ал.2, т.3 във връзка с чл. 90 ал. 1 т.4 от ЗОП.

Към процедурата пристъпихме по следните причини:

Няма възможност обявената процедура за договаряне с обявление да приключи до изтичане на срока на действащия договор със същия предмет, а именно до 01.04.2015г. Срещу решението за откриване на процедурата са подадени 2 броя жалби (като едната е от Национална асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна охранителна дейност) и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са образувани 2 броя производства. Именно това обжалване възпрепятства провеждането на  обществената поръчка и до края на март 2015 година не могат да бъдат спазени сроковете за довършване на процедурата на договаряне с обявление по ЗОП и за сключване на договор с избрания изпълнител.

Налага се дружеството да предприеме неотложни действия, за да защити имуществото и живота на персонала си за периода до приключване на процедурата по ЗОП. Липсата на  временен  изпълнител ще остави “Български пощи” ЕАД без физическа охрана и без транспорт на ценни и пощенски пратки. Ще бъде застрашено и изплащането на пенсии. Това съществено ще накърни и обществения интерес, тъй като дружеството няма да има възможност да гарантира изпълнението на възложените му по закон и по лицензия функции, които освен обществени, са и социални. Оставането без охрана и без транспорт ще доведе до значително по-големи вреди за “Български пощи” ЕАД и обществото като цяло. Тези вреди не могат да бъдат оправдани или преодолени при спазване на сроковете за провеждане на процедура за договаряне с обявление.

Фирмата, която  е поканена за участие в процедурата „пряко договоряне”, е избрана законосъобразно след независима експертиза, направена от експерт по сигурността, който определя 6 възможни изпълнители.  Четири от тях покриват изискванията само частично, а и не могат в такива кратки срокове да реагират. Финалният избор се сведе до две основни компании - досегашният изпълнител ASP („Ей Ес Пи“ ЕООД) и ВИП „Секюрити”. След направена проверка, се оказа, че срещу ASP, според описа на Софийски градски съд, има образувано на 26.02.2015 г. дело с искане за обявяване в несъстоятелност. Грижата за защита на обществения интерес, която е първостепенна, определя окончателното ни решение в полза на другата компания.

Няма сключен договор за 50 млн. лв. Сумата, която се появява в медийното пространство е стойността на договора с досегашния изпълнител за период от четири години. С фирмата за временно изпълнение на охранителна дейност постигнахме оптимизация на условията и цените в сравнение с тези на досега действащата фирма за охрана. Изчислени на едногодишна база, икономиите за „Български пощи” ЕАД  ще са около половин милион лева.

Отново подчертаваме, че процедурата по ЗОП е обявена в законови срокове. Обжалването и искането за нейното спиране поставя дружеството в извънредни обстоятелства, при условията на изтичащ към 31 март 2015 г. договор с досегашния изпълнител. Сключването на временен договор с ВИП Секюрити е в защита на нормативно определените обществени и социални функции на „Български пощи” ЕАД.

Становището на Български Пощи ЕАД относно поръчката за охрана възложена на ВИП Секюрити

Вижте още: Защо стана скандал с поръчката за охрана на Български Пощи?

Няма коментари:

Публикуване на коментар